מסיק הזיתים שלנו

איזה מזל שעונת המסיק נופלת על חודשים אוקטובר – נובמבר. מזג האוויר כבר נעים והשנה אפילו ירד קצת גשם שבישם לנו את האוויר בריחות אדמה טרייה. העצים עמוסי פרי.

14907778_10211301583443406_2051725552_o

מיכלי הקיבול כבר מחכים לזיתים שימלאו אותם.14859371_10211301587643511_10594541_o

הרשתות נפרשות מתחת לעצים לקליטת הזיתים ולאיסופם.14907824_10211301588683537_1251624169_o

בשנים הקודמות שכרנו מכונת ניעור בעלת זרוע שננעלת על גזע העץ ומנערת אותו, עד שכל הזיתים נופלים.  השנה מסקנו בעזרת מנערת שמתלבשת על  הטרקטור וכמה מנערות ידניות שמנערות את הענפים והעלים ולא את הגזע כולו. בעיני זה ידידותי יותר לעץ.

מניסיון, זה לא פשוט בכלל לעבוד יום שלם עם המנערת. מדובר בעבודה פיזית די קשה. אנו מעריכים מאוד את העבודה הקשה ולכן רוצה להגיד המון תודה לתומר ומאור וצוות הקוטפים שלהם. כיף שאתם איתנו.

הרשתות המתכסות לאטן בהמוני הזיתים זה מראה מלבב.

14876376_10211301609244051_761908933_o.jpg

לא רק זיתים נופלים מן העץ בזמן הניעור

14894448_10211301461240351_1108040222_o

איסוף הזיתים נעשה על ידי גלגול הרשת ואיסופה.

על המכל מציבים מעין מסננת ענקית שמסננת את הזיתים מן העלים והענפים .

השנה התברכנו  בכמות גדולה של זיתים.  זה קצת מפצה אותנו על כמות מעטה שהייתה בשנה שעברה.  ככה זה בזיתים, שנה ככה ושנה ככה. לא סתם נחשב הזית גידול סירוגי .

תהליך עצירת השמן בבית הבד

הזמן שעובר מן הקטיף ועד בית הבד הוא קריטי לאיכות השמן ולכן הזיתים חייבים להגיע בו ביום אל בית הבד מה שאומר שמיד אחרי העבודה הקשה במטע, נוסעים אל בית הבד.

בית הבד מאוד עמוס בתקופה הזאת והוא עובד מסביב לשעון כדי לעצור את כל הזיתים שמביאים לכאן המגדלים בסביבה. מקווים שלא נסיים פה ממש מאוחר.

עבורי, ביקור בבית הבד הוא חוויה. אני נהנית לראות את המכונה האימתנית הזאת עושה את כל העבודה. בפתח אחד נכנסים הזיתים ומן הפתח השני יוצא אוצר זהוב, סמיך וריחני .

שופכים את הזיתים לתוך בור ענק. שם הם עוברים תהליך של סינון מן העלים בעזרת מפוח אויר.

img_2068 אחר כך המכונה שוטפת את הזיתים מן הלכלוך

14881271_10211301599843816_189401699_oומתחילה לרסק אותם בעזרת להבי ברזל גדולים שהופכים את הזיתים למעין משחה חומה ושמנונית. img_2086

בהמשך נעשית הפרדה בין השמן והמים שבעיסה בעזרת צנטריפוגה. הפקת השמן נעשית בכבישה קרה. לא על ידי חימום הזיתים אלא על ידי כתיתתם ולכן השמן נקרא שמן כתית.

איכות השמן תיקבע על ידי בדיקה במעבדה מאוחר יותר ולא, אי אפשר לדעת מה איכות השמן לפי מראהו.

מן הפתח יוצא שמן סמיך, צהוב ירוק, לא צלול. עשיר בטעמים חריפים. והריח…. איזה ריח.  השמן הזה נקרא ראשון המסיק ובגלל טעמו העשיר הוא מתאים מאוד לתיבול. בשבועות הקרובים הוא ישכב בחבית. המשקעים ירדו לתחתית החבית והוא יהפוך לצלול במראהו וטעמו יתעדן.

14875920_10211301510961594_1619729626_o

עוד סינון אחרון וטדדדם… השמן הנכסף מגיע

14876248_10211301502161374_2070959881_o

14858635_10211301597283752_1370928369_o

בקבוק ראשון המסיק

כבר ממש מאוחר בלילה. את הדרך הביתה עושים בזהירות שלא יקרה שום דבר לחביות השמן שבאמתחתנו.  כשמגיעים הביתה מעבירים את השמן לחביות נירוסטה גדולות, בעלות ברז מזיגה. החביות נמצאות אצלנו בחדר מיוחד. אנחנו דואגים שיהיה ממוזג כל השנה כדי לשמור על איכות השמן. וכאן קבלו טיפ קטן ממני: אם יש לכם קשר ישיר עם מגדל זיתים. קנו דרכו את השמן שלכם. תוכלו לקנות ממנו בכמויות קטנות יחסית כי אצלו (בדרך כלל, אבל כדאי לודא את זה) השמן מאופסן בתנאים הנכונים במקום קר וחשוך ממש עד הרגע שאתם מגיעים לקחת ממנו את השמן.

 

סיימנו להיום. מחר יום מסיק נוסף.

מי אמר שקל להיות חקלאי?

הזיתים שלנו הם מזן ברנע. השמן טעים ועדין. הוא מתאים לתיבול ואפילו לטיגון (כן.. שמן זית בהחלט יכול לשמש בטיגון)

ניתן לרכוש את השמן של מסיק 2016 (האחרון, טרי טרי ) בפחים של 2 ליטר, 5 ליטר ו18 ליטר ללא פערי תיווך, כאן, אצלנו במשק במושב חרות. לתיאום ופרטים מוזמנים ליצור קשר בטלפון 054-9468096 או להיכנס לחנות האינטרנטית שלנו ולרכוש דרכה

דף הפייסבוק שלנו https://www.facebook.com/oliveandsoap/

מודעות פרסומת

2 מחשבות על “מסיק הזיתים שלנו

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s